Βραδιά του Ερευνητή 2021

 Σας ενημερώνουμε ότι η Βραδιά του Ερευνητή 2021 διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το “CHAT LAB”: σύντομες διαδικτυακές συναντήσεις ερευνητών με το κοινό.

    Ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, 
του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του 
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του 
Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είναι πρόθυμοι να συναντηθούν 
διαδικτυακά μαζί σας, να απαντήσουν σε ερωτήματα και πιθανούς 
προβληματισμούς σας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Ιατρική, το 
Περιβάλλον, τις μετακινήσεις στις πόλεις, την Αγροτεχνολογία, την 
Έξυπνη Γεωργία και ό,τι ακόμη σας απασχολεί γύρω από την επιστήμη!

    Οι διαδικτυακές αυτές συζητήσεις θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 
24 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2021
.

    Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Chat lab[2] για να δείτε τα προφίλ 
30 και πλέον ερευνητών και να κλείσετε ραντεβού με τον ερευνητή που 
επιθυμείτε! 

    Για διευκρινίσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Βραδιά του 
Ερευνητή στο _researchersnight@certh.gr_

Πατήστε εδώ για να δείτε τις αφίσες της δράσης.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Δελτίο Τύπου του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) για τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση της Βραδιάς.

1ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ 2019- 2020»

Σας ενημερώνουμε για τη διεξαγωγή κατά την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2021 του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Καθαρή Ενέργεια στη Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας ( Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης), για το σχολικό έτος 2021-2022.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η δημιουργική και καινοτόμος κινητοποίηση των νέων, σε εθνική και διεθνή κλίμακα, σε δράσεις προώθησης του 7ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG7), που σχετίζονται με τις πρωτοβουλίες του Ακαδημαϊκού Κόμβου του ΟΗΕ για τον SDG7 (United Nations Academic Impact Hub for SDG7) και οδηγούν σε μετρήσιμες μειώσεις εκπομπών GHG.
Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη του Διαγωνισμού.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη του Διαγωνισμού.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Πρόγραμμα του Διαγωνισμού.

6η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με θέμα: «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» του Συλλόγου «ΡΟΗ», για το σχολικό έτος 2021-2022

Σας ενημερώνουμε για την Προκήρυξη της 6ης Πανελλήνιας Μαθητικής Προσομοίωσης των Επιτροπών του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με τίτλο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» που απευθύνεται σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων των δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων, γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας, της Κύπρου και της Ομογένειας, για το σχολικό έτος 2021-2022.

Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα που αφορούν την προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου καθώς και η γνωριμία και εξοικείωση τους με ζητήματα εφαρμογής των σχετικών διεθνών Συμβάσεων του ΟΗΕ.

Ως προς το πρόγραμμα διεξαγωγής, η προσομοίωση θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (online), οι εργασίες θα αρχίσουν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 με την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων στους
καλύτερους αγορητές.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη.

Χορήγηση (2) δυο υποτροφιών από το Εργαζάκειο Ίδρυμα για το σχολικό έτος 2021-2022

Σας ενημερώνουμε ότι το Εργαζάκειο Ίδρυμα (Γεωργίου και Ευτυχίας Εργαζάκη) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 πρόκειται να χορηγήσει (2) δυο υποτροφίες σε οικονομικά αδύνατους αριστούχους απόφοιτους Λυκείου προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ύστερα από γραπτό διαγωνισμό στο μάθημα της έκθεσης αρκεί να κατάγονται από την τέως επαρχία Πεδιάδος, νομού Ηρακλείου, την τέως επαρχία Λασιθίου, νομού Λασιθίου και την πόλη του Ηρακλείου.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Χορήγηση των υποτροφιών.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη της Χορήγησης.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την Αίτηση Χορήγησης.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα 20-24 Σεπτεμβρίου 2021 – Ωράριο διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων ωρολόγιου προγράμματος διά ζώσης λειτουργίας του σχολείου

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το Ωρολόγιο Πρόγραμμα.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ωράριο διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων ωρολόγιου προγράμματος διά ζώσης λειτουργίας του σχολείου.

6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον”, σχολ. έτους 2021-2022

Σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού “Ποντιακός Ελληνισμός: μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον”. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.
Βασική επιδίωξη του διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την Ομογένεια) τον Ποντιακό Ελληνισμό και συγκεκριμένα την ιστορία του, τον πολιτισμό του και τη συμβολή του
στην ανάπτυξη της Ελλάδας και στη διαμόρφωση της πολιτιστικής της ταυότητας.

Ο διαγωνισμός ξεκινάει στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 και λήγει στις 8 Απριλίου του 2022.

Τα σχολεία που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής με ένα απλό email στο
pontosedu@gmail.com ως τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα σχετικά έγγραφα.

Καθορισμός εξεταστέας ύλης για τα μαθήματα της Α’ και Β’ τάξης Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2021-22 .

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που καθορίζει την εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα της Α’ και Β’ τάξης Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2021-22.

Πατήστε εδώ για να δείτε την απόφαση,

Συγχαρητήρια🥇🥈🏊🏽‍♀️

Η μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του σχολείου μας, Κάλλια Κανόγκα, ανέβηκε δύο φορές στο βάθρο των νικητών στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θάλασσας (Open Water), που διεξήχθη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2021, στην Παραλία Διστόμου, στον οικισμό Άσπρα Σπίτια.

Η Κάλλια κατέκτησε το Σάββατο Χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×1.250μ., ενώ την Κυριακή το Ασημένιο μετάλλιο στα 7.500μ. Νεανίδων.

Θερμά Συγχαρητήρια Κάλλια!

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Καθηγητών του σχολείου

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Σας ενημερώνουμε για την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) στο σχολείο μας.

Η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης λειτουργεί στη σχολική μονάδα γενικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, έχοντας ως σκοπό την ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών εκπαιδευτικής αξιολόγησης των μαθητών, συμβουλευτικής και υποστήριξης (σύμφωνα με τον ν.4823/2021) και η λειτουργία της στηρίζεται στις πρακτικές που επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/1992, Α΄ 192) και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

 Συγκροτείται από τον/την διευθυντή/τρια του σχολείου, τον/την εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τμήματος , την Ψυχολόγο Μουζακίτη Ευτυχία και την Κοινωνική Λειτουργό Λιμνιάτη Κατερίνα.

Σκοπός της Επιτροπής, ειδικότερα, είναι:

α) η διερεύνηση και ο εντοπισμός των εκπαιδευτικών αναγκών, του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στην ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη μάθηση,

β)  η εφαρμογή παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και άλλων υποστηρικτικών μέτρων για το σύνολο των μαθητών της σχολικής κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

 γ) η ενίσχυση των γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, παιδαγωγικής και συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε εκπαιδευτικούς και γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών και συνολικά, η εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων ενδυνάμωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Είναι αυτονόητο ότι για οποιοδήποτε ζήτημα ενημερωθεί η Ε.Δ.Υ, είτε υγείας είτε οικογενειακό, ισχύει το απόρρητο, που διασφαλίζεται από τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.

Προκειμένου τα μέλη της Ε.Δ.Υ να προσφέρουν της υπηρεσίες τους στους μαθητές που το έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των γονέων τους. Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από τον γονέα του/της  μαθητή/τριας να υπογράψει  υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται τη συνεργασία με την Ε.Δ.Υ. Το προσωπικό της Ε.Δ.Υ., θα βρίσκεται στο χώρο του σχολείου κάθε Δευτέρα από τις 08:15- 12:30.

Στόχος των μελών της ΕΔΥ είναι η θετική συμβολή στην ακαδημαϊκή και προσωπική εξέλιξη των μαθητών, στην επικοινωνία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας του μαθητή και  στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για όγδοη συνεχή χρονιά, συνδέεται και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της  Έρευνας “EUROPEAN RESEARCHERS’ NIGHT” σε ASSOCIATED EVENT και προσκαλεί τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν διαδικτυακά στη Βραδιά του Ερευνητή 2021.

 Για μία μόνο μέρα το χρόνο προβάλλεται το ερευνητικό έργο του Εθνικού 
Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των 
Ερευνητικών κέντρων, στην Ελληνική κοινωνία και τον κόσμο. 

  Μεταξύ των ερευνητικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, το 
ενδιαφέρον των μαθητών θα προσελκύσουν πρωτότυπα πειράματα με 
νανοϋλικά, εφαρμογές laser, μετρήσεις ραδιενέργειας, επιδείξεις 
ρομπότ, drones, μη καταστρεπτικών τεχνικών, τρισδιάστατων 
απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, προσομοιώσεων από τη μοριακή 
μηχανική έως τη ναυσιπλοΐα, καθώς και πρωτότυποι σχεδιασμοί και έργα 
σε κάθε τομέα της επιστήμης.

  Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητικές ομάδες του 
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, 
Ερευνητικών Κέντρων, σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, καινοτόμων 
επιχειρήσεων, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και 
χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.

  Διασυνδεθείτε με το Πολυτεχνείο HTTPS://WWW.NTUA.GR/NTUAREN/ για να παρακολουθήσετε τη Βραδιά και τα επιτεύγματα της έρευνας.

  Όπως κάθε χρονιά, θα διεξαχθούν με ψηφιακή συμμετοχή Διαγωνισμός 
Ζωγραφικής με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η δική μας 
απάντηση» για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Διαγωνισμός Αφίσας 
με θέμα «Η πρόκληση και η ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Οι συμμετοχές θα υποβληθούν σε αντίστοιχες φόρμες στην ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή ΕΜΠ: www.ntua.gr/ntuaren[1].

  Θα διεξαχθεί επίσης ο καθιερωμένος Διαγωνισμός Φωτογραφίας στο 
INSTAGRAM με θέμα «GREEN DEAL BOOST» με hashtag #ntuaren.  

  Επιστημονικά υπεύθυνη   της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, η   Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το μήνυμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Δελτίο Τύπου του ΕΜΠ.

7η Προσομοίωση Συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε. των Αρσακείων

Σας ενημερώνουμε ότι το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, σε συνεργασία με τον Συντονισμό τού Αγγλικού τμήματος των Σχολείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, οργανώνει Διεθνή Μαθητική Διαδικτυακή Προσομοίωση των Συνεδριάσεων τού Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (MUN = Model United Nations Conference), το οποίο θα διεξαχθεί διαδικτυακά το διάστημα από 5 έως 7 Νοεμβρίου 2021.

Το συνέδριο αυτά αποτελεί προσομοίωση των πραγματικών συνεδριάσεων τού Ο.Η.Ε., όπου οι μαθητές σε ρόλο διπλωματών εκπροσωπούν μια χώρα που δεν είναι η δική τους και πρέπει να επιλύσουν διεθνή προβλήματα μέσω τού διαλέγεσθαι (debate), τής διαπραγμάτευσης  (negotiation), τής αντιπαράθεσης (juxtaposition) και τού συμβιβασμού  (compromising).
H επίσημη γλώσσα τού διήμερου συνεδρίου είναι τα Αγγλικά.\

Πατήστε εδώ για να δείτε την Πρόσκληση.

12ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema… διάβασες;;

Σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη του 12 ου Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema… διάβασες;;

Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν
δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους
κατοίκους του πλανήτη.
Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021 Θεσσαλονίκη, 14.09.2021

Σας ενημερώνουμε ότι το Goethe-Institut Thessaloniki ανακοινώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων και επιμορφώσεων για διδάσκοντες και μαθητές που θα διεξαχθούν διαδικτυακά και εξ αποστάσεως κατά την εβδομάδα πριν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται δωρεάν για τους συμμετέχοντες μέχρι συμπλήρωσης του μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων ανά εργαστήρι και έπειτα από έγκαιρη υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης συμμετοχής.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/the/ver.cfm?fuseaction=events.detail&ev
ent_id=22346105


Πατήστε εδώ για να δείτε το Πρόγραμμα.

Διαγωνισμός ζωγραφικής με θέμα «Μνημεία των χωρών του Ευξείνου Πόντου:Η κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά»

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της ανάληψης από τη χώρα μας του συντονισμού της Ομάδας Εργασίας για την Εκπαίδευση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Ο.Σ.Ε.Π.), από την 1η Ιανουαρίου 2020 – 31η Δεκεμβρίου 2021, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προκηρύσσει διαγωνισμό ζωγραφικής, για το σχολικό έτος 2020-2021, με θέμα «Μνημεία των χωρών του Ευξείνου Πόντου: Η κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά».Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Α’ και Β’ τάξεων του Λυκείου και θα διεξαχθεί, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ταυτόχρονα, σε όλες τις χώρες του Οργανισμού, με το ίδιο θέμα, τις ίδιες προϋποθέσεις, προθεσμία συμμετοχής και διαδικασία επιλογής. Σκοπός του διαγωνισμού είναι :
 Η γνωριμία των μαθητών των δύο πρώτων τάξεων του Λυκείου με τα σπουδαιότερα ιστορικά – πολιτιστικά
μνημεία των χωρών του Ευξείνου Πόντου,
 Η περαιτέρω προβολή των εν λόγω μνημείων της ευρύτερης περιοχής,
 Η ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών της.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη.

Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός «Η θάλασσα που θέλω να έχω!»

Σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη του πανελλήνιου σχολικού διαγωνισμού, «Η θάλασσα που θέλω να έχω!» από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στοχεύοντας στην ανάδειξη έργων με θέμα το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του. Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές και τις σχολικές μονάδες να ενεργοποιηθούν περαιτέρω πάνω στο ζήτημα της θαλάσσιας ρύπανσης, να συμβάλλουν στην προστασία της και να βραβευτούν για τις προσπάθειές τους.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη.

Προαγωγικές – Απολυτήριες Εξετάσεις Γενικών Λυκείων, σχολ. έτους 2021-2022

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που καθορίζει τις ομάδες και τους κλάδους μαθημάτων, τον τρόπο και χρόνο εξέτασης και βαθμολόγησης, τον ορισμό και τις υποχρεώσεις επιτηρητών, τις υποχρεώσεις μαθητών κατά τη διάρκεια της εξέτασης, τον τρόπος διατύπωσης των θεμάτων, τη βαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, την αναβαθμολόγηση των γραπτών δοκιμίων προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων του Γενικού Λυκείου, τον τρόπο φύλαξης των γραπτών και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε την απόφαση.

Συλλογικός προγραμματισμός, εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο.

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση που ορίζει τις διαδικασίες του συλλογικού προγραμματισμού   εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Υπουργική Απόφαση.

Παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022.

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση που ορίζει τις διαδικασίες παροχής σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2021-2022.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Υπουργική Απόφαση.

Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων-Μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Κοινή Υπουργική Απόφαση με όλες τις οδηγίες για τη Λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2021-2022 και τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά τη λειτουργία τους.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Διάθεση self-test για τους μαθητές από τα φαρμακεία

Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

Υπενθυμίζεται ότι:

 • το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο. Ειδικότερα, την πρώτη εβδομάδα του διδακτικού έτους, το τεστ πρέπει να πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα 13/9,
 • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
 • βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
 • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος,
 • η δωρεάν διάθεση self-test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων, έχοντας βοηθήσει στον εντοπισμό χιλιάδων κρουσμάτων και στον συνακόλουθο περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Πλέον, όμως, έχουμε και το εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο απέναντι στην COVID-19. Παροτρύνουμε τους γονείς μαθητών 12 ετών και άνω που δεν έχουν ακόμη εμβολιάσει τα παιδιά τους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον ιό, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας.

Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων: https://www.minedu.gov.gr/news/49873-2-9-2021-emvoliasmos-enanti-tou-koronoioy-sars-cov-2-paidion-kai-efivon-synitheis-erotiseis-apantiseis-sxetika-me-to-emvolio

Ασφαλές άνοιγμα των σχολείων για το έτος 2021-2022

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών,

μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:

 • οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
 • οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:

 • απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
 • επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Επιπλέον, για τις στενές επαφές:

 • προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
 • Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
  • 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
 • Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
  • 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.

Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του. 

Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα:

Απευθύνεται έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού.

Εδώ μπορείτε να δείτε συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση.

Eξεταστέα ύλη για το έτος 2022 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου

Σας ενημερώνουμε για τον καθορισμό της διδακτέας – εξεταστέας ύλης  των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ τάξης ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2021-2022.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό ΦΕΚ.

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για τον εμβολιασμό στη μαθητική κοινότητα

Σας ενημερώνουμε για τη διοργάνωση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021 στις 16:00 ενημερωτική
διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα:

«Ενημέρωση για τον Εμβολιασμό Παιδιών και Εφήβων 12-17 ετών».

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής
Εμβολιασμών κα. Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής
Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου θα ενημερώσουν για τη σημασία του εμβολιασμού και ταυτόχρονα θα απαντήσουν σε κάθε απορία και ερώτημα σχετικά με τα εμβόλια.
Την εκδήλωση μπορούν να παρακολουθήσουν γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, από το κανάλι του Υ.ΠΑΙ.Θ. στο YouTube στο σύνδεσμο: https://youtu.be/KzHniXrJQaQ αλλά και από τον λογαριασμό που διαθέτει το Υ.ΠΑΙ.Θ. στο κοινωνικό δίκτυο Facebook (σύνδεσμος: https://www.facebook.com/MinEduGR ).

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό έγγραφο.