Ενισχυτική Διδασκαλία Ειδικών Μαθημάτων για το σχολικό έτος 2020-2021

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία κέντρων ενισχυτικής διδασκαλίας για το σχολικό έτος 2020-2021, των ειδικών μαθημάτων: 1) Ελεύθερο Σχέδιο, 2) Γραμμικό Σχέδιο, 3) Γαλλικά, 4) Γερμανικά, 5) Ιταλικά, 6) Ισπανικά, 7) Αρμονία, Ακουστική Ικανότητα, Μουσική Αντίληψη/Γνώση που εξετάζονται Πανελλαδικά.

Στην ενισχυτική διδασκαλία των ειδικών μαθημάτων συμμετέχουν προαιρετικά μαθητές/τριες της Γ’ τάξης, με σκοπό την υποστήριξη και προετοιμασία τους για να συμμετάσχουν στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα που έχουν επιλέξει και που δεν περιλαμβάνονται στα αντίστοιχα Ωρολόγια προγράμματα. Κάθε μάθημα θα διδάσκεται δύο (02) ώρες εβδομαδιαίως.

Η ενισχυτική διδασκαλία ειδικών μαθημάτων υλοποιείται σε Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Σ.Κ.Α.Ε.). Τα Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης συγκροτούνται από ομάδες όμορων Λυκείων και ορίζονται ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με απόφαση του Διευθυντή/τριας της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πατήστε εδώ για να δείτε την υπουργική απόφαση και τα σχετικά έγγραφα.

Σύγχρονη εξ αποστάσεως ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων

Την Παρασκευή 22/01/2021 από 08:20 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί σύγχρονη εξ αποστάσεως ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων, όπως περιγράφεται παρακάτω:

Κάθε εκπαιδευτικός θα βρίσκεται από 08:20 έως 14:00 στην ηλεκτρονική του αίθουσα και οι γονείς/κηδεμόνες θα βρίσκονται στην ηλεκτρονική αίθουσα αναμονής του εκπαιδευτικού ή των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να τους ενημερώσουν. Οι εκπαιδευτικοί θα επιτρέπουν  την είσοδο σε ένα γονέα/κηδεμόνα κάθε φορά. Καλό είναι η διάρκεια της ενημέρωσης να είναι σύντομη ώστε να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Η σύνδεση κάθε γονέα/κηδεμόνα στην ηλεκτρονική αίθουσα πρέπει να γίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με το λογαριασμό του παιδιού του στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ). Το ονοματεπώνυμο του παιδιού πρέπει να είναι γραμμένο με κεφαλαία Ελληνικά γράμματα (πρώτα το επίθετο και μετά το όνομα).  Στη διάρκεια της ενημέρωσης η κάμερα του γονέα/κηδεμόνα πρέπει να είναι ανοιχτή και εφόσον είναι δυνατόν να παρευρίσκεται και το παιδί.

17ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2021 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας


Σας ενημερώνουμε για την Προκήρυξη του 17ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολογίας (ΠΔΒ) 2021 για μαθητές/τριες της Β ́ και Γ ́ τάξης των Γενικών
Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. της χώρας από την Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων.
O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ), που διεξάγεται σε σύνδεση με τη Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (International Biology Olympiad – IBO), έχει ως σκοπό την επιλογή και την ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών/τριών της χώρας που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τη Βιολογία. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους/στις μαθητές/τριες να δοκιμάσουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, αλλά και να συμμετάσχουν σε Διεθνείς Ολυμπιάδες Βιολογίας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ) θα διεξαχθεί σε τρεις (3) φάσεις:

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021: Πρώτη (1η ) Φάση
Σάββατο, 10 Απριλίου 2021: Δεύτερη (2η ) Φάση στην Αθήνα
Ιούλιος 2021: 32η Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO) στη Λισαβόνα της
Πορτογαλίας.

ΟΙ ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα σχετικά έγγραφα.

Μείωση της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων

Εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή 08 Ιανουαρίου 2021, η Υπουργική Απόφαση με τη μειωμένη εξεταστέα ύλη των Πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Λυκείων των Ενιαίων Ειδικών Επαγγελματικών Γυμνασίων-Λυκείων (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ.) για το σχολικό έτος 2020-2021.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Υπουργική Απόφαση για τα Γενικά Λύκεια.

Φόρμα δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς και μαθητές 16 ετών και άνω

Με την επαναλειτουργία σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου  τα συναρμόδια υπουργεία καλούν  τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους μαθητές άνω των 16 ετών να κάνουν δωρεάν ελέγχους COVID-19 .

Για όσους αιτηθούν να κάνουν έλεγχο για COVID-19 θα τηρηθεί αυστηρά χρονική προτεραιότητα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται με προϊόντα ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη. Για εσάς, για τους δικούς σας ανθρώπους, για όλη τη σχολική κοινότητα, για όλους μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε τη φόρμα

Εξ αποστάσεως υλοποίηση της αξιολόγησης των μαθητών/τριών για το σχολικό έτος 2020-2021

Εκδόθηκε από το Υ.ΠΑΙ.Θ. εγκύκλιος για την εξ αποστάσεως υλοποίηση της αξιολόγησης των μαθητών και μαθητριών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Στο Γενικό Λύκειο, για την αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας κατά τετράμηνο ο/η διδάσκων/ουσα συνεκτιμά τη συμμετοχή του/της στη διδακτική μαθησιακή διαδικασία, την επιμέλεια και το ενδιαφέρον του/της για το συγκεκριμένο μάθημα, την επίδοσή του/της στις γραπτές δοκιμασίες, τις εργασίες που εκτελεί στο σχολείο ή στο σπίτι. Αν λείπει κάποιο από τα προαναφερθέντα στοιχεία, ο προφορικός βαθμός του τετραμήνου διαμορφώνεται ύστερα από τη συνεκτίμηση των υπαρχόντων στοιχείων.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο τρόπο διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων και ηλεκτρονικής αποστολής των θεμάτων αξιολόγησης και των απαντήσεων των μαθητών/τριών, καθώς επίσης και:

  • Το εργαλείο «Ασκήσεις» από την ηλεκτρονική τάξη-e-class.
  • Το εργαλείο «Εργασίες» από την ηλεκτρονική τάξη-e-class.
  • Το εργαλείο «e-me assignments» της πλατφόρμας e-me: Δημιουργία και ανάθεση εργασιών.
  • Το εργαλείο «e-portfolio» της πλατφόρμας e-me: Οργάνωση και προβολή της δουλειάς μαθητών/τριών.
  • Την εφαρμογή «e-me content» της πλατφόρμας e-me: Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού περιεχομένου για την ανάπτυξη διαφόρων τύπων διαδραστικών μαθησιακών αντικειμένων.
  • Το εργαλείο της ψηφοφορίας/δημοσκόπησης (polling) της πλατφόρμας webex.

Πατήστε εδώ για να δείτε την εγκύκλιο.

Πατήστε εδώ για να δείτε το παράρτημα οδηγιών.

Επικαιροποιημένο Ωράριο διεξαγωγής μαθημάτων και διαλειμμάτων ωρολόγιου προγράμματος ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ εξ αποστάσεως εκπ/σης

Σας ενημερώνουμε οτι από Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020 ισχύει

το επικαιροποιημένο ωράριο διεξαγωγής  μαθημάτων και διαλειμμάτων του ωρολόγιου προγράμματος ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ εξ αποστάσεως εκπ/σης του σχολείου.

Πατήστε εδώ για να το κατεβάσετε.

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas 2020-2021

Σας ενημερώνουμε για τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WROHellas 2020-21 που απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τάξεων και όλων των τύπων σχολείων της χώρας.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα σχετικά έγγραφα.

Διασχολικός διαγωνισμός στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας”

Σας ενημερώνουμε για τη διεξαγωγή του διασχολικού διαγωνισμού στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας” του Εκπαιδευτικού Μη-Κερδοσκοπικού Οργανισμού “Άφιξις” ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γυμνασίων
και Λυκείων της Ελλάδας και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.
Ο διαγωνισμός αποτελείται από δύο προκριματικούς γύρους τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς και έναν τελικό γύρο τον Μάρτιο του 2021.

Πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό έγγραφο.

Μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας Αφίσας-Ζωγραφικού Έργου με τίτλο: «Η Άσκηση είναι φάρμακο-Ελλάς» , για το σχολικό έτος 2020-21.

Σας ενημερώνουμε για την έγκριση του μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας Αφίσας-Ζωγραφικού Έργου με τίτλο: «Η Άσκηση είναι φάρμακο-Ελλάς» για μαθητές/-τριες Δ.Ε. για το σχολικό έτος 2020-21.

Το Εθνικό Κέντρο «Η ΑΣΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ- ΕΛΛΑΣ» προκηρύσσει το διαγωνισμό με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συνομηλίκων τους και την προτροπή τους προς τη συστηματική σωματική δραστηριότητα.
Στόχος του Διαγωνισμού είναι να γνωρίσουν τα Ελληνόπουλα τα οφέλη της σωματικής άσκησης μέσω της καλλιτεχνικής δημιουργίας και να μεταφέρουν το θετικό μήνυμα της άσκησης στους συνομηλίκους τους.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα σχετικά έγγραφα

10ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου, υπό το γενικό θέμα: «Η εμπειρία του Οριακού»

Σας ενημερώνουμε για την Προκήρυξη του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου, υπό το γενικό θέμα: «Η εμπειρία του Οριακού», ο οποίος απευθύνεται σε μαθητές/τριες της Β’ Λυκείου της χώρας (χωρίς να αποκλείονται μαθητές/τριες άλλων τάξεων του Λυκείου) , για το σχολικό έτος 2020-2021. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών διά του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου
με την υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του
Παν/μίου Χάρβαρντ και τη ς Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του 10ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Φιλοσοφικού Δοκιμίου είναι:

Προκριματική φάση: Σάββατο 27 Φεβρουαρίου και

Τελική φάση: Σάββατο 17 Απριλίου

Πατήστε εδώ για να δείτε τα σχετικά έγγραφα

1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο»

Σας ενημερώνουμε για την Προκήρυξη του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» για το σχολικό έτος 2020-2021 από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Ο Διαγωνισμός διενεργείται σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, στο πλαίσιο ενίσχυσης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς, και χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών
Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών στις αρχές της ακεραιότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας και η καλλιέργεια νοοτροπίας μηδενικής ανοχής σε συμπεριφορές που σχετίζονται με τη
διαφθορά.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα σχετικά έγγραφα