Αρχείο κατηγορίας Προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Δράσεις περιβαλλοντικής ομάδας

Στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος ΄΄Μεσόγειος : Σταυροδρόμι Ρύπανσης΄΄ η Περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας πραγματοποίησε δύο επισκέψεις : η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Χημικών Περιβαλλοντικών Διεργασιών του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η δεύτερη στο ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.( Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών).Οι μαθητές/τριεςτης περιβαλλοντικής ομάδας ενημερώθηκαν για τον Σταθμό Δειγματοληψίας και Μελέτης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στη Μεσόγειο που βρίσκεται στον Φινοκαλιά του νομού Λασιθίου, την έρευνα και τα αποτελέσματά της σχετικά με την ατμοσφαιρική και τη θαλάσσια ρύπανση της Μεσογείου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν πειράματα και συμμετείχαν σε εργαστήρια που σκοπό είχαν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Επίσης μέλη της  περιβαλλοντικής ομάδας   συναντήθηκαν με   εκπροσώπους του εθελοντικού σωματείου Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι.(Άνθρωποι της Αλληλεγγύης Χωρίς Τείχη και Οικονομική Ιδιοτέλεια), τους παρέδωσαν τα πλαστικά καπάκια που είχαν συλλέξει και πληροφορήθηκαν για τη δράση του σωματείου και την  προσφορά του. Τέλος η ομάδα ετοιμάζεται για την τρίτη στη σειρά παράδοση ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτιού, πλαστικού και αλουμίνιου) καθώς συμμετέχει στον σχολικό μαραθώνιο “Πάμε Ανακύκλωση” 2023 – 2024 του Δήμου Ηρακλείου.

                                                                               Υπεύθυνες καθηγήτριες

                                                                                Κοκολάκη Σοφία

                                                                               Ταμπουρατζή Ζαχαρένια

                                                                                Χανιωτάκη Αργυρώ

Δείτε εδώ φωτογραφίες από τις επισκέψεις της Περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας.

Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου “ Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης” με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των νέων για το περιβάλλον δίνοντας έμφαση στην <<ανακύκλωση στην πηγή>>. Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού (κυρίως μπουκαλιών νερού) , αλουμινίου και μπαταρίας , τοποθετήθηκαν στους χώρους του σχολείου. Τα υλικά που θα συλλέγονται θα ζυγίζονται δυο φορές το μήνα από υπεύθυνο του προγράμματος και θα δίνονται πόντοι επιβράβευσης στο σχολείο. Μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς αφού κάνετε εγγραφή στο www.followgreen.gr/heraklion όπου θα βρείτε και περισσότερες πληροφορίες, ώστε να συλλέγετε πόντους π.χ. απαντώντας σε κουίζ ερωτήσεων ,τους οποίους μπορείτε να δωρίζετε στο σχολείο. Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες .

Οι υπεύθυνες της Περιβαλλοντικής Ομάδας : Κοκολάκη Σοφία, Ταμπουρατζή Ζαχαρένια, Χανιωτάκη Αργυρώ .

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει … SOS

Ο πλανήτης υπό το βάρος της ανθρώπινης δραστηριότητας «εκπέμπει … SOS» για τη μόλυνση και ξεσπά μέσα από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι φονικές πυρκαγιές, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών.

Οι μικρές και μεγαλύτερες καθημερινές επιλογές όλων μας, όσο μικρές και αν φαίνονται μπροστά στη «μεγάλη εικόνα» της βαριάς βιομηχανίας, συνθέτουν το δικό μας περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που προστίθεται στις πιέσεις που ασκούμε στη φύση ως ανθρωπότητα.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτό το ερώτημα απασχόλησε την περιβαλλοντική ομάδα των 23 μαθητών/τριών που λειτούργησε`κατά το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο μας.

Πατήστε εδώ για να δείτε κάποιες δράσεις μας.

Προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων του σχολείου μας

Τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που εγκρίθηκαν και λειτουργούν τη φετική σχολική χρονιά 2016-2017 είναι:

 • Αγωγής Σταδιοδρομίας
  • ΒΙ.Δ.Ε.Σ. – Βιωματική Διερεύνηση Επαγγελματικής Σταδιοδρομίας
 • Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
  • GVG II – Green Guardians of Volunteering – Πράσινοι Φύλακες του Εθελοντισμού.
 • Πολιτιστικών Θεμάτων
  • Εικαστικές Τέχνες: Μονοπάτια Πολιτισμού.
  • Μουσών Οίκοι: Έργα και Τέχνες ανθρώπων (Ανιχνεύοντας το παρελθόν-στοιχειοθετώντας το μέλλον).
  • Οι μνήμες ζωντανεύουν.
  • Θεατρικές δοκιμές, Πράξη Γ’.
  • “..κι οπού κατέχει να μιλεί με γνώση και με τρόπο….”. Σπουδή στον Κρητικό Λόγο.

Για περισσότερες πληροφορίες… επιλέξτε ΕΔΩ. Επίσης μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία των προγραμμάτων από το κεντρικό μενού του παρόντα ιστότοπου μας: “Προγράμματα“.

Συγκέντρωση βοήθειας για απόρους συμπολίτες μας

Συνεχίζουμε και φέτος στο χώρο του σχολείου μας τη συγκέντρωση βοήθειας σε τρόφιμα, ρουχισμό και ενδύματα, για απόρους συμπολίτες μας.

Τη δράση φέτος την ξεκίνησε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του σχολείου μας και συνδράμουν η περιβαλλοντική ομάδα “GVG – Green Guardians of Volunteering – Πράσινοι Φύλακες του Εθελοντισμού” και η θεατρική ομάδα “Θεατρικές δοκιμές Πράξη Γ“.