Αρχείο κατηγορίας Εκδηλώσεις & δράσεις

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8ου ΓΕΛ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

“Κλιματική αλλαγή και αρχαία θέατρα”

Η δράση μας

Το 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου και συγκεκριμένα μαθητές/τριες από την ομάδα του σωματείου «Διάζωμα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», ταξίδεψε στην Αθήνα και ξενάγησε τους μαθητές του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, το οποίο η ομάδα μας υιοθέτησε και μελέτησε για το σχολικό έτος 2024-2025. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά.

Η δράση πραγματοποιήθηκε 26 με 29 Μαρτίου 2025 και εκτός από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου επισκεφθήκαμε το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (ξενάγηση από το 11ο ΓΕΛ), τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης. Στις 28 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο όπου μας ξενάγησαν οι μαθητές/τριες του 11ου ΓΕΛ. Επίσης περιηγηθήκαμε στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίουκαι μάθαμε πολλά για την ιστορία του τόπου και το εργατικό κίνημα στις αρχές του 20ου αιώνα. Τέλος σταθήκαμε και θαυμάσαμε τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Συμμετείχαν στη δράση 29 μαθητές/τριες μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Παλιάτσου Ελένη, Τερζάκη Ευαγγελία και Νιφόρα Ευαγγελία . Ομάδα μαθητριών και μαθητών ήταν οι «ξεναγοί» που ανέλαβαν να μας παρουσιάσουν το αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Στη συνέχεια μία μαθήτρια παρουσίασε  τον σπαρακτικό μονόλογο της Ιφιγένειας από την σπουδαία τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που μας συγκίνησε όλους.

Η συνάντηση των δύο όμορων σχολείων της πόλης μας πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα. Υπήρξε διάχυση πληροφοριών για το θέατρο, ανταλλαγή απόψεων και ενθουσιασμός από τους μαθητές/τριες και των δύο σχολείων. Κοινή διαπίστωση των μαθητών/τριών των δύο σχολείων ήταν η καταλυτική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και στα δύο θέατρα που επισκεφθήκαμε. Επιπλέον η βιωματική επαφή τους με τα μνημεία αυτά προκάλεσε την ευαισθητοποίησή τους σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος, υπήρξε αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλα προγράμματα στο μέλλον.

 Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για όλες και όλους , η οποία μας άνοιξε ορίζοντες στη γνώση, μας γέμισε όμορφες εικόνες και σκέψεις, μας προβλημάτισε για το μέλλον της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βοήθησε τους μαθητές/τριες να αλληλεπιδράσουν. Θα μας μείνει αξέχαστη!

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟ ΥΛΙΚΟ

ebook

• Παρουσίαση

https://docs.google.com/presentation/d/10LdoHqfXQL6MLhhtfbuW63cnlzeouAnp/edit?slide=id.p19#slide=id.p19

Video:Οι μαθητές ξεναγοί στο αρχαίο θέατρο Διονύσου Ελευθερέως

• Μονόλογος της Ιφιγένειας

• Αποτελέσματα της έρευνας μας.

https://docs.google.com/document/d/1I2bLbaEcZkYn2K-NxaMCQUu2Ks0bkJ6i/edit

https://docs.google.com/document/d/1SqwSr7H4qYsml50aBhSOn1TmnLAbXQ2bfYgCZYukrxI/edit?tab=t.0#heading=h.arjx7y1f29y0

«Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» (δελτίο τύπου).

Το 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου και συγκεκριμένα μαθητές/τριες από την ομάδα του σωματείου «Διάζωμα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», ταξίδεψε στην Αθήνα και ξενάγησε τους μαθητές του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, το οποίο η ομάδα μας υιοθέτησε και μελέτησε για το σχολικό έτος 2024-2025.

Η δράση πραγματοποιήθηκε 26 με 29 Μαρτίου 2025 και εκτός από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου επισκεφθήκαμε το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (ξενάγηση από το 11ο ΓΕΛ), τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης. Στις 28 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο όπου μας ξενάγησαν οι μαθητές/τριες του 11ου ΓΕΛ.  Συμμετείχαν στη δράση 29 μαθητές/τριες μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Παλιάτσου Ελένη, Τερζάκη Ευαγγελία και Νιφόρα Ευαγγελία . Ομάδα μαθητριών και μαθητών ήταν οι «ξεναγοί» που ανέλαβαν να μας παρουσιάσουν το αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Στη συνέχεια μία μαθήτρια παρουσίασε  τον σπαρακτικό μονόλογο της Ιφιγένειας από την σπουδαία τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που μας συγκίνησε όλους.

Η συνάντηση των δύο όμορων σχολείων της πόλης μας πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα. Υπήρξε διάχυση πληροφοριών για το θέατρο, ανταλλαγή απόψεων και ενθουσιασμός από τους μαθητές/τριες και των δύο σχολείων. Κοινή διαπίστωση των μαθητών/τριών των δύο σχολείων ήταν η καταλυτική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και στα δύο θέατρα που επισκεφθήκαμε. Επιπλέον η βιωματική επαφή τους με τα μνημεία αυτά προκάλεσε την ευαισθητοποίησή τους σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος υπήρξε αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλα προγράμματα στο μέλλον.

 Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για όλες και όλους , η οποία μας άνοιξε ορίζοντες στη γνώση, μας γέμισε όμορφες εικόνες και σκέψεις και βοήθησε τους μαθητές/τριες να αλληλοεπιδράσουν. Θα μας μείνει αξέχαστη!

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την επισκεψη.

Εκπαιδευτική επίσκεψη και Συμμετοχή της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 8ου ΓΕΛ Ηρακλείου στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κων/πολη.

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μεσόγειος…Σταυροδρόμι Ρύπανσης» δέκα πέντε (15) μαθητές/τριες της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 8ου ΓΕΛ Ηρακλείου και οι εκπαιδευτικοί κ. Ταμπουρατζή Ζαχαρένια (ΠΕ02) και Χανιωτάκη Αργυρώ (ΠΕ04) συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη. Οι μαθητές/τριες  επισκέφτηκαν ένα από τα παλαιότερα ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, το Ζωγράφειο όπου διεξαγόταν το συνέδριο και ανήρτησαν το πόστερ τους. Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουν προφορικές ανακοινώσεις για τις εργασίες άλλων σχολείων και δρώμενα με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, να περιπλανηθούν στις αίθουσες του ιστορικού σχολείου και να συνομιλήσουν με τον διευθυντή του, τον κ. Δερμιτζόγλου ο οποίος τους μίλησε για τη λειτουργία και την ιστορία του σχολείου.

  Οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν σημαντικά  μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού όπως την Αγία Σοφία, τη Βασιλική Κινστέρνα, την Παναγία στο Μπαλουκλί, την Παναγία των Βλαχερνών και τον ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι όπου άκουσαν την 4η στάση του Ακάθιστου Ύμνου χοροστατούντος του  Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Επίσης επισκέφτηκαν τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου και ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας και στην περίφημη βιβλιοθήκη της. Εκεί είχαν την τύχη να συναντήσουν μία από τις τελευταίες Ρωμιές του νησιού και να συνομιλήσουν μαζί της. Τέλος επισκέφτηκαν το Τοπ-Καπί που αποτελούσε την πολυτελή  κατοικία των Οθωμανών σουλτάνων και περιηγήθηκαν στις σκεπαστές αγορές της Πόλης, την Αιγυπτιακή και το Μεγάλο Παζάρι (Kapalıçarşı).

Η εκπαιδευτική εκδρομή και η συμμετοχή στο συνέδριο κρίνονται ιδιαίτερα επιτυχημένες  καθώς οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να ευαισθητοποιηθούν για το Περιβάλλον, να επικοινωνήσουν και να αλληλεπιδράσουν  με μαθητές/τριες από άλλα σχολεία της Ελλάδας και να αποκτήσουν βιωματική γνώση επισκεπτόμενοι/ες τα σπουδαιότερα μνημεία της Βυζαντινής ιστορίας και της Ορθοδοξίας.

ΕΔΩ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη.

ΖΕΙΤΕ ακόμα…

Την Παρασκευή 7/2/2025 οι μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στο κάλεσμα σε διαμαρτυρία και δράσεις, για  τους συνανθρώπους μας  που δεν είναι πια μαζί μας ή που τραυματίστηκαν σοβαρά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Τα παιδιά σχημάτισαν με  τα σακίδια τους  το μήνυμα: «ΖΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…»