ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΠΡΕΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΥΛΑΚΗ

Σήμερα, Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο 8o Γενικό Λύκειο Ηρακλείου, κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, σύνδεση, μέσω της πλατφόρμας  Webex, με Ουάσιγκτον, και συζήτηση με τον κ. Παυλάκη. Συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης και αρκετοί καθηγητές.

Ο Γιώργος Παυλάκης έλαβε το δίπλωμα της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθως το διδακτορικό του δίπλωμα στη μοριακή βιολογία από το Πανεπιστήμιο Syracuse της Νέας Υόρκης. Ο Γιώργος Παυλάκης είναι Διευθυντής του τομέα Ανθρωπίνων Ρετροιών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου (ΗΠΑ) και μέλος της Ανώτερης Βιοιατρικής Ερευνητικής Υπηρεσίας. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στα πεδία της μεταφοράς και ελέγχου των γονίδιων (γενετική μηχανική) όπως επίσης στην Βιολογία και στους μηχανισμούς παθογένειας του ιού HIV-1 και HLTV-I. Τα αποτελέσματα της έρευνας του χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ορμονών από την βιομηχανία και για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 180 επιστημονικές εργασίες  σε επιστημονικά περιοδικά, και πολλά κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία. Είναι ένας από τους υψηλά αναφερόμενους ερευνητές παγκόσμια (ISI highly cited) σύμφωνα με το ISI. Είναι μέλος αρκετών συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών και έχει 18 πατέντες (ΗΠΑ) καθώς και αντίστοιχες Ευρωπαϊκές, Ιαπωνικές, κλπ. Έχει διατελέσει σύμβουλος η ιδρυτικό μέλος πολλών Βιοτεχνολογικών εταιρειών. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των American Society for Clinical Investigation, American Academy of Physicians.

Ο κ. Γιώργος Παυλάκης συνδυάζει τις ιδιότητες που μπορούν να εμπνεύσουν τους νέους ανθρώπους και να αποτελέσουν πρότυπα σε μια εποχή κατά την οποία οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από τέτοια πρότυπα: την ιδιότητα, αρχικά, του αγωνιστή ως πρωταγωνιστή/ιατρού στην εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973· την ιδιότητα του επιστήμονα ερευνητή ιατρού, πρωτοπόρου σε σημαντικές επιστημονικές έρευνες και ανακαλύψεις και επιπλέον την ιδιότητα του ποιητή, ευαισθητοποιημένου στις σύγχρονες επιταγές και κοινωνικές ανάγκες.

Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της επιστημονικής έρευνας (π.χ. καρκίνος, covid, εξέλιξη της επιστήμης), της τέχνης ως παρηγορητικής και θεραπευτικής διαδικασίας σήμερα, καθώς και της ιστορίας ως πυξίδας των νέων στο μέλλον.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παυλάκη για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας.Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ομιλία και την συζήτηση  που ακολούθησε.