Αρχείο ημέρας 18 Ιανουαρίου 2023

3ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης

Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας, σε συνεργασία
με τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης και το Τμήμα Φυσικής του Παν. Κρήτης, διοργανώνει
το 3ο Σχολείο Αστροφυσικής Κρήτης. το οποίο θα λάβει χώρα διαδικτυακά από τις 4
Μαρτίου έως τις 13 Μαΐου 2023.
Το σχολείο απευθύνεται σε επιλεγμένους μαθητές οι οποίοι φοιτούν στην Α’ ή στη Β’
Λυκείου σε όλη την Κρήτη και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δωρεάν περισσότερες
γνώσεις σε βασικά θέματα αστροφυσικής. Στόχος του είναι να προσφέρει ένα
κίνητρο στους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της κατανόησης του κόσμου που
μας περιβάλλει, να εκτιμήσουν τον καθοριστικό ρόλο που έχει η τεχνολογία στη
συλλογή και ανάλυση δεδομένων, αλλά και να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία
επίλυσης των αστρονομικών ερωτημάτων σε άλλους κλάδους της φυσικής και της
ίδιας της ζωής.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη θεματολογία και πρόγραμμα των οκτώ
διαδικτυακών διαλέξεων, τη διαδικασία αιτήσεων και επιλογής των μαθητών και την
αναγνώριση όσων συμμετάσχουν είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του σχολείου:

http://www.ia.forth.gr/el/astroschool

Η προθεσμία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Δευτέρα 20η Φεβρουαρίου 2023.

Πατήστε εδώ για να δείτε την αφίσα και το δελτίο τύπου.

Γύρω-γύρω όλη… η οικονομία

Σας γνωστοποιούμε την προκήρυξη του μαθητικού διαγωνισμού με τίτλο: «Γύρω-γύρω όλη… η οικονομία», σε μαθητές/τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σχολικών μονάδων όλων των τύπων, γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, της Ελλάδας, για το σχολικό έτος 2022-2023.

Πατήστε εδώ για να δείτε την προκήρυξη.

19th International Particle Physics Masterclasses 2023

Σας γνωστοποιούμε ότι η Διεθνής Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG) διοργανώνει και φέτος τα Masterclasses, από 13 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2023, δίνοντας τη δυνατότητα σε μαθητές/τριες Λυκείου από 60 χώρες να επισκεφθούν για μία ημέρα ένα από τα 225 Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Κέντρα της περιοχής τους με σκοπό να λύσουν τα αινίγματα της φυσικής των σωματιδίων στο πλαίσιο της δράσης International Masterclasses (https://www.physicsmasterclasses.org/). Ομιλίες από ενεργούς ερευνητές-επιστήμονες επεξηγούν και αναλύουν τομείς και μεθόδους της βασικής έρευνας στην περιοχή των στοιχειωδών σωματιδίων και των δυνάμεών τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές να επεξεργαστούν πραγματικά πειραματικά δεδομένα από πειράματα φυσικής σωματιδίων. Κάθε ημέρα θα συμμετέχουν έως και πέντε Πανεπιστήμια/Ερευνητικά Ιδρύματα.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη.

2ος Πανελλήνιος Σχολικός Διαγωνισμός Καινοτομίας

Σας γνωστοποιούμε ότι το Εργαστήριο Προσβασιμότητας και Υποστήριξης των Ατόμων με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον 2ο Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Καινοτομίας με θέμα «Σχεδιάζω και προτείνω καινοτόμες ιδέες και προϊόντα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμαθητών/συμμαθητριών μου με αναπηρία».

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Λυκείου-Γυμνασίου της Ελλάδας και της Κύπρου, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

 Η δήλωση συμμετοχής  γίνεται στο παρακάτω σύνδεσμο, μέχρι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 :https://inventivestudents.uom.gr/δήλωση-συμμετοχής/

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμούhttps://inventivestudents.uom.g

19ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας 2023 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας

Σας γνωστοποιούμε την προκήρυξη του 19ου Πανελλήνιού Διαγωνισμού Βιολογίας 2023 – Διεθνούς Ολυμπιάδας Βιολογίας.O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Βιολογίας (ΠΔΒ) στοχεύει στην αναβάθμιση της επιστήμης της Βιολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην ανάδειξη του ρόλου της στον επιστημονικό εγγραμματισμό των αυριανών πολιτών.
Ο ΠΔΒ θα διεξαχθεί φέτος στην εκπαιδευτική βαθμίδα του Γενικού Λυκείου (Α ́, Β ́, και Γ ́ τάξη) και στην εκπαιδευτική βαθμίδα του Γυμνασίου (Γ ́ τάξη). Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού έχει η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΠΕΒ).

Οι τέσσερις (4) μαθητές/τριες με τις υψηλότερες επιδόσεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) θα συμμετάσχουν στην 34η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (IBO), όπου θα αποκτήσουν μια εξαιρετική εμπειρία με την επαφή τους με ομοίως διακριθέντες/είσες μαθητές/τριες από 60 (περίπου) χώρες και σε περίπτωση που διακριθούν με πρώτο, δεύτερο ή τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα) αποκτούν τη δυνατότητα εγγραφής σε Πανεπιστημιακά τμήματα, εφόσον για την εισαγωγή τους σε αυτά, η Βιολογία περιλαμβάνεται στα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που έχουν επιλέξει ή θα επιλέξουν οι[I1] υποψήφιοι/ες στην τελευταία τάξη Λυκείου.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη.