Αρχείο κατηγορίας Όμιλοι

Εκπαιδευτικός όμιλος «Mathcomics ΙΙ

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους 2023-2024 λειτούργησε στο σχολείο μας ο εκπαιδευτικός όμιλος «Mathcomics ΙΙ» σε συνέχεια του περυσινού ομίλου «Mathcomics». Σκοπός του ήταν να γνωρίσουν φέτος οι μαθητές διάσημους μαθηματικούς, κάποιους από τους οποίους συναντούν στα ιστορικά σημειώματα των σχολικών εγχειριδίων και να αποτυπώσουν με όμορφες και χαρούμενες εικόνες
τη ζωή και το έργο τους σε ένα βιβλίο. Επτά μαθητές από την Α΄, Β΄ και Γ’ τάξη του Λυκείου έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον όμιλο είτε βρίσκοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για τις βιογραφίες και το έργο των προσώπων με τα οποία ασχολήθηκαν είτε ζωγραφίζοντας τις εικόνες με βάση το ιδιαίτερο ταλέντο που είχαν οι πέντε εξ αυτών.

Την ευθύνη του ομίλου είχε η εκπαιδευτικός κα. Κοκκινάκη Ιακώβα, μαθηματικός του σχολείου, η οποία επιμελήθηκε και τα σεμινάρια ιστορίας των Μαθηματικών που δόθηκαν από την ίδια, προκειμένου να εμπλουτίσουν οι μαθητές τις γνώσεις τους καθώς και το βιβλίο τους.
Το τέχνημα του ομίλου «Mathcomics ΙΙ» ήταν η δημιουργία ενός βιβλίου, μεγέθους Α5, 78 σελίδων, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, το οποίο είναι προσβάσιμο σε μορφή flipbook στην ιστοσελίδα https://online.fliphtml5.com/qbcju/gnvc/ . Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός όμιλος αισιοδοξεί στη συνέχιση της πορείας του και ευελπιστεί στη συμμετοχή παιδιών με ταλέντο στη ζωγραφική.

ΟΜΙΛΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-23 – ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ

O όμιλος λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι συναντήσεις του
ομίλου αφορούσαν στη συζήτηση, την παρακολούθηση ταινιών μικρού μήκους, την επιλογή του θέματος και βέβαια τη δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους. Η ταινία της ομάδας έχει τίτλο “Τα κομμάτια πίτσας … που δεν έφαγα ποτέ” και είναι διαθέσιμη για προβολή στο youtube (https://youtu.be/hVe1o7xXgAU ) και την ιστοσελίδα του σχολείου.
Οι μαθητές ανέλαβαν πολλούς ρόλους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ταινίας.Η παρέμβαση των καθηγητών περιορίστηκε στο μικρότερο δυνατό βαθμό, για να μπορέσουν οι μαθητές να αυτενεργήσουν.Τα αποτελέσματα του ομίλου κρίνονται πάρα πολύ θετικά.Οι μαθητές χρησιμοποίησαν τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και τις ικανότητές τους. Επίσης, καλλιέργησαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες δημιουργώντας μια ομάδα δεμένη κι αποτελεσματική. Όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και οι μέθοδοι διαμόρφωσαν ένα ευχάριστο κλίμα.

Οι εκπαιδευτικοί

Γεραρχάκη Άρτεμις

Μπαρμπουνάκης Νικόλαος

Η Φυσική μαγεύει……

Σχολικό έτος: 2022-2023   –   Όμιλος Φυσικής  –   8ο ΓΕΛ Ηρακλείου Κρήτης

Η Φυσική είναι η επιστήμη που γνωρίζει τι δεν γνωρίζει και παρέχει με ό,τι γνωρίζει εφαρμογές στην υπηρεσία της ανθρωπότητας .

Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε ο όμιλος της Φυσικής με μια ομάδα 6 μαθητών/τριών της Α` και Β` τάξης και υπεύθυνο τον καθηγητή Φυσικής Παπαδάκη Ιωάννη. 

Οι συναντήσεις τις Παρασκευές το μεσημέρι μετά το σχολείο είχαν σκοπό να δώσουν ερεθίσματα για συζητήσεις θεμάτων σύγχρονης φυσικής και πρακτικών εφαρμογών της επιστημονικής γνώσης στην υπηρεσία του ανθρώπου. 

Στόχος του ομίλου ήταν να ανακαλύψουμε τη μαγεία της σύγχρονης Φυσικής και να αναδείξουμε την προσφορά της στον άνθρωπο μέσα από τις εφαρμογές της. Η Φυσική μαγεύει ……………. 

Στην διάρκεια των συναντήσεων αναδείχθηκαν και συζητήθηκαν θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και ηθικής του επιστήμονα.     

Η ομάδα των μαθητών: Τάξη  Α: Ζάχαρης Αλέξανδρος. Τάξη  (Β): Μαντά Ελένη, Πασπαράκη Αργυρή Ροδάνθη, Πετροπούλου Εμμανουέλα, Σπανάκης Γεώργιος, Σταματάκη Ευαγγελία. Τάξη (?): Παπαδάκης Ιωάννης

!!!!. Δεν υπάρχει τυπογραφικό λάθος. Ο υπεύθυνος καθηγητής έδωσε και πήρε γνώση όπως και οι μαθητές/τριες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στον όμιλο συνοψίζονται στο συνημμένο αρχείο: H Φυσική μαγεύει…..pdf

Πατήστε εδώ για να δείτε το αρχείο.

«Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα ζώντας εναλλακτικά»

Κατά το τρέχον διδακτικό έτος, 2022-2023, λειτούργησε στο σχολείο μας ο
εκπαιδευτικός όμιλος για το περιβάλλον με τίτλο «Μειώνω το οικολογικό μου αποτύπωμα ζώντας εναλλακτικά». Σκοπός του ομίλου είναι η δημιουργία και η υιοθέτηση στάσεων ζωής για την προστασία του πλανήτη Γη. Επτά μαθήτριες της Γ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον όμιλο. Με το διάλογο, τις πρωτότυπες ιδέες τους, τις οικολογικές ανησυχίες τους δημιούργησαν μια καινοτόμα εικονική μαθητική επιχείρηση με την επωνυμία Ecoland.
Οι μαθήτριες με συνέπεια και υπευθυνότητα συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις
συναντήσεις του ομίλου. Η ομάδα δημιούργησε μια καινοτόμα μονάδα εστίασης που
απευθύνεται στις ευαίσθητες διατροφικά ομάδες με επιλογές gluten free, dairy free, vegan. Η μαθητική εικονική επιχείρηση Ecoland εφαρμόζει τις πρακτικές και τη φιλοσοφία της zero waste στο χώρο της εστίασης. Η μη παραγωγή απορριμμάτων είναι ένας στόχος ηθικός, οικονομικός και αποτελεσματικός. Η εφαρμογή του Zero Waste (μη παραγωγή απορριμμάτων) θα εξαλείψει όλα τα απορρίμματα στο έδαφος, το νερό και τον αέρα που αποτελούν απειλή για την υγεία (ευημερία) του πλανήτη, των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών.
Μαθήτρια του ομίλου δημιούργησε ενημερωτικό φυλλάδιο προτάσσοντας πρακτικές
για αλλαγή του τρόπου ζωής των πολιτών ώστε μέσα από τις καθημερινές τους συνήθειες να μιμηθούν τους βιώσιμους φυσικούς κύκλους, όπου όλα τα υλικά που απορρίπτονται είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να γίνονται πόροι για κάποιον άλλο (αειφορία).
Στόχος του ομίλου είναι η συνέχιση της λειτουργίας του ώστε οι μαθητές να μυηθούν
σε στάσεις και συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον με το μικρότερο οικολογικό
αποτύπωμα.
Μέλη του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού ομίλου: Βερτούδου Κυριακή, Εργαζάκη
Ειρήνη, Καράλη Αθανασία, Κουρούπη Ελένη, Τρούλη Ευαγγελία, Στειακάκη Αγγελήνη και Σταυρακάκη Θάλεια.
Υπεύθυνη φυλλαδίου: Αθανασία Καράλη 
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Θεοδωρομανωλάκη Μαρία

Πατήστε εδώ για να δείτε με τι ασχοληθήκαμε.

Πατήστε εδώ για να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο.

Πατήστε εδώ για να δείτε το logo της μαθητικής μας εικονικής επιχείρησης.

Εκπαιδευτικός όμιλος «Mathcomics»

      

Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους, 2022-2023, λειτούργησε στο σχολείο μας ο εκπαιδευτικός όμιλος «Mathcomics». Σκοπός του ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές κάποιες μαθηματικές έννοιες και την εξέλιξη αυτών με την πάροδο των αιώνων και να τις αποτυπώσουν με όμορφες εικόνες σε ένα προσφιλές τους εγχειρίδιο, το κόμικ, δημιουργώντας μία όμορφη ιστορία. Δέκα μαθητές της Α΄ και Β’ τάξης του Λυκείου έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρά να συμμετάσχουν στον όμιλο είτε γράφοντας τους διαλόγους των χαρακτήρων του κόμικ είτε ζωγραφίζοντας τις εικόνες, ιδιαίτερο ταλέντο που είχαν οι τρεις εξ αυτών. Την ευθύνη του ομίλου είχε η καθηγήτρια κα Κοκκινάκη Ιακώβα, μαθηματικός του σχολείου.

Οι μαθητές καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του ομίλου επέδειξαν συνέπεια και υπευθυνότητα σε ό,τι τους ανατέθηκε και υπήρξε συζήτηση, γόνιμος διάλογος και ανατροφοδότηση. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν και τα σεμινάρια ιστορίας των Μαθηματικών που δόθηκαν από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό προκειμένου να δημιουργήσουν την ιστορία τους. Το τέχνημα του ομίλου «Mathcomics» ήταν η δημιουργία ενός κόμικ, 56 σελίδων, το οποίο είναι προσβάσιμο σε μορφή video, Mathcomics video και σε μορφή flipbook,  Mathcomics flipbook.

Ο όμιλος «Mathcomics» στοχεύει στη συνέχιση και εδραίωσή του και τα επόμενα χρόνια με σκοπό την επαφή των μαθηματικών με τις τέχνες.

Μέλη του Mathcomics: Κιοσκλή Μαρία, Τζωρμπατζάκη Όλγα,  Κριτσωτάκη Χαρά, Μουτσάκη Κωνσταντίνα, Πετράκη Κάλλη, Πολίτης Βασίλης, Σπυρλιδάκη Αναστασία-Έλλη, Τζωρμπατζάκη Όλγα, Τρουλάκη Ειρήνη, Φανιού Ρεγγίνα.

Υπεύθυνοι  εικονογράφησης: Τζωρμπατζάκη Όλγα, Τρουλάκη Ειρήνη, Χρονάκη. Μαριάνθη.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Κοκκινάκη Ιακώβα.