Το 8ο ΓΕΛ Ηρακλείου και συγκεκριμένα μαθητές/τριες από την ομάδα του σωματείου «Διάζωμα» στο πλαίσιο του προγράμματος «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», ταξίδεψε στην Αθήνα και ξενάγησε τους μαθητές του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου στο αρχαίο θέατρο του Διονύσου Ελευθερέως στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, το οποίο η ομάδα μας υιοθέτησε και μελέτησε για το σχολικό έτος 2024-2025.
Η δράση πραγματοποιήθηκε 26 με 29 Μαρτίου 2025 και εκτός από το αρχαίο θέατρο του Διονύσου επισκεφθήκαμε το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (ξενάγηση από το 11ο ΓΕΛ), τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και το Μουσείο της Ακρόπολης. Στις 28 Μαρτίου επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο του Θορικού στο Λαύριο όπου μας ξενάγησαν οι μαθητές/τριες του 11ου ΓΕΛ. Συμμετείχαν στη δράση 29 μαθητές/τριες μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες Παλιάτσου Ελένη, Τερζάκη Ευαγγελία και Νιφόρα Ευαγγελία . Ομάδα μαθητριών και μαθητών ήταν οι «ξεναγοί» που ανέλαβαν να μας παρουσιάσουν το αρχαίο θέατρο του Διονύσου. Στη συνέχεια μία μαθήτρια παρουσίασε τον σπαρακτικό μονόλογο της Ιφιγένειας από την σπουδαία τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», που μας συγκίνησε όλους.
Η συνάντηση των δύο όμορων σχολείων της πόλης μας πραγματοποιήθηκε σε ιδιαιτέρως θερμό κλίμα. Υπήρξε διάχυση πληροφοριών για το θέατρο, ανταλλαγή απόψεων και ενθουσιασμός από τους μαθητές/τριες και των δύο σχολείων. Κοινή διαπίστωση των μαθητών/τριών των δύο σχολείων ήταν η καταλυτική επίδραση της κλιματικής αλλαγής και στα δύο θέατρα που επισκεφθήκαμε. Επιπλέον η βιωματική επαφή τους με τα μνημεία αυτά προκάλεσε την ευαισθητοποίησή τους σε ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Τέλος υπήρξε αμοιβαίο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία και σε άλλα προγράμματα στο μέλλον.
Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία για όλες και όλους , η οποία μας άνοιξε ορίζοντες στη γνώση, μας γέμισε όμορφες εικόνες και σκέψεις και βοήθησε τους μαθητές/τριες να αλληλοεπιδράσουν. Θα μας μείνει αξέχαστη!
ΕΔΩ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την επισκεψη.