Αρχείο ημέρας 15 Σεπτεμβρίου 2021

Καθορισμός εξεταστέας ύλης για τα μαθήματα της Α’ και Β’ τάξης Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2021-22 .

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που καθορίζει την εξεταστέα ύλη για τα μαθήματα της Α’ και Β’ τάξης Γενικού Λυκείου που εξετάζονται γραπτώς στις προαγωγικές εξετάσεις για το σχολικό έτος 2021-22.

Πατήστε εδώ για να δείτε την απόφαση,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Σας ενημερώνουμε για την έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Διεπιστημονικής Υποστήριξης (ΕΔΥ) στο σχολείο μας.

Η Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης λειτουργεί στη σχολική μονάδα γενικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, έχοντας ως σκοπό την ανάπτυξη συνεργατικών πρακτικών εκπαιδευτικής αξιολόγησης των μαθητών, συμβουλευτικής και υποστήριξης (σύμφωνα με τον ν.4823/2021) και η λειτουργία της στηρίζεται στις πρακτικές που επιτάσσουν η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ν. 2101/1992, Α΄ 192) και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

 Συγκροτείται από τον/την διευθυντή/τρια του σχολείου, τον/την εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό τμήματος , την Ψυχολόγο Μουζακίτη Ευτυχία και την Κοινωνική Λειτουργό Λιμνιάτη Κατερίνα.

Σκοπός της Επιτροπής, ειδικότερα, είναι:

α) η διερεύνηση και ο εντοπισμός των εκπαιδευτικών αναγκών, του είδους των δυσκολιών και των πιθανών εκπαιδευτικών, ψυχοκοινωνικών και άλλων φραγμών στην ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη μάθηση,

β)  η εφαρμογή παιδαγωγικών, εκπαιδευτικών και άλλων υποστηρικτικών μέτρων για το σύνολο των μαθητών της σχολικής κοινότητας συμπεριλαμβανομένων και των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

 γ) η ενίσχυση των γνωστικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, παιδαγωγικής και συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε εκπαιδευτικούς και γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών και συνολικά, η εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων ενδυνάμωσης όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

Είναι αυτονόητο ότι για οποιοδήποτε ζήτημα ενημερωθεί η Ε.Δ.Υ, είτε υγείας είτε οικογενειακό, ισχύει το απόρρητο, που διασφαλίζεται από τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων.

Προκειμένου τα μέλη της Ε.Δ.Υ να προσφέρουν της υπηρεσίες τους στους μαθητές που το έχουν ανάγκη, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των γονέων τους. Για το λόγο αυτό θα ζητηθεί από τον γονέα του/της  μαθητή/τριας να υπογράψει  υπεύθυνη δήλωση ότι αποδέχεται τη συνεργασία με την Ε.Δ.Υ. Το προσωπικό της Ε.Δ.Υ., θα βρίσκεται στο χώρο του σχολείου κάθε Δευτέρα από τις 08:15- 12:30.

Στόχος των μελών της ΕΔΥ είναι η θετική συμβολή στην ακαδημαϊκή και προσωπική εξέλιξη των μαθητών, στην επικοινωνία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας του μαθητή και  στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για όγδοη συνεχή χρονιά, συνδέεται και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της  Έρευνας “EUROPEAN RESEARCHERS’ NIGHT” σε ASSOCIATED EVENT και προσκαλεί τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Σχολείου να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν διαδικτυακά στη Βραδιά του Ερευνητή 2021.

 Για μία μόνο μέρα το χρόνο προβάλλεται το ερευνητικό έργο του Εθνικού 
Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των 
Ερευνητικών κέντρων, στην Ελληνική κοινωνία και τον κόσμο. 

  Μεταξύ των ερευνητικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, το 
ενδιαφέρον των μαθητών θα προσελκύσουν πρωτότυπα πειράματα με 
νανοϋλικά, εφαρμογές laser, μετρήσεις ραδιενέργειας, επιδείξεις 
ρομπότ, drones, μη καταστρεπτικών τεχνικών, τρισδιάστατων 
απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, προσομοιώσεων από τη μοριακή 
μηχανική έως τη ναυσιπλοΐα, καθώς και πρωτότυποι σχεδιασμοί και έργα 
σε κάθε τομέα της επιστήμης.

  Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητικές ομάδες του 
Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, 
Ερευνητικών Κέντρων, σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, καινοτόμων 
επιχειρήσεων, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και 
χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.

  Διασυνδεθείτε με το Πολυτεχνείο HTTPS://WWW.NTUA.GR/NTUAREN/ για να παρακολουθήσετε τη Βραδιά και τα επιτεύγματα της έρευνας.

  Όπως κάθε χρονιά, θα διεξαχθούν με ψηφιακή συμμετοχή Διαγωνισμός 
Ζωγραφικής με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η δική μας 
απάντηση» για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Διαγωνισμός Αφίσας 
με θέμα «Η πρόκληση και η ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας» για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Οι συμμετοχές θα υποβληθούν σε αντίστοιχες φόρμες στην ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή ΕΜΠ: www.ntua.gr/ntuaren[1].

  Θα διεξαχθεί επίσης ο καθιερωμένος Διαγωνισμός Φωτογραφίας στο 
INSTAGRAM με θέμα «GREEN DEAL BOOST» με hashtag #ntuaren.  

  Επιστημονικά υπεύθυνη   της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, η   Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρο το μήνυμα.

Πατήστε εδώ για να δείτε το Δελτίο Τύπου του ΕΜΠ.

12ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema… διάβασες;;

Σας ενημερώνουμε για την προκήρυξη του 12 ου Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους Cinema… διάβασες;;

Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν
δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους
κατοίκους του πλανήτη.
Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους είναι ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Πατήστε εδώ για να δείτε την Προκήρυξη.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2021 Θεσσαλονίκη, 14.09.2021

Σας ενημερώνουμε ότι το Goethe-Institut Thessaloniki ανακοινώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα εργαστηρίων και επιμορφώσεων για διδάσκοντες και μαθητές που θα διεξαχθούν διαδικτυακά και εξ αποστάσεως κατά την εβδομάδα πριν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται δωρεάν για τους συμμετέχοντες μέχρι συμπλήρωσης του μέγιστου αριθμού συμμετεχόντων ανά εργαστήρι και έπειτα από έγκαιρη υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης συμμετοχής.
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/the/ver.cfm?fuseaction=events.detail&ev
ent_id=22346105


Πατήστε εδώ για να δείτε το Πρόγραμμα.